onsdag, november 16, 2005

Top 10 . Coldplay

"För en gångs skull var världens största band - världens bästa band."

Detta sa någon engelsk musikjournalist i en dokumentär om Oasis. Idag kan man lungt konstatera att Oasis inte alls når upp till samma nivåer som de gjorde under i mitten av 90-talet.

Coldplay, ett annat britiskt fenomen, var under 2000-talets början ganska så indie. Massan hade inte direkt hört den legendariska debuten, "Parachutes" men fick upp ögonen för efterföljaren. Så småningom kom "X&Y" och Coldplay var och är just nu världens största band och likväl världens bästa band. Citatet kan man alltså utan tvivel stämma in på Coldplay just nu.

De gör storslagen arenapop och spelar just på gigantiska och utsålda fotbollsarenor världen över. Den där "massan" tycker de är bäst, även om åtskilligt många föraktar och hatar dem. Men till det viktigaste: Coldplay säljer mest skivor och säljer mest skivor för att de gör bäst skivor. "X&Y" är pop perfektion för alla, för massan.

Här kommer en top 10 med Coldplay.

1. Yellow

"Look at the stars, look how they shine for you - and they're all yellow." Så barnsligt enkel text till en av världens bästa poplåtar, någonsin. "And it's true, look how they shine for you..."

2. We Never Change

2. "När Chris röst nästan spricker i "We Never Change" är det igenting annat än magi paketerat på CD."

3. Fix You

"This is a love song, turn the lights on" skanderar Chris om och om igen när den där gitarren tar fart, i en bootleg med bandet. Det låter hur mäktigt som helst. Jag tror det var allra mäktigast i Globen här om veckan.

"Och i kväll är Coldplays finalnummer ingen låt. Det är en jordbävning." - Skrev Markus Larsson. Jag förstår vartenda ord, fast ändå inte.

4. Til' Kingdom Come

Dedikerad till Johnny Cash. En akustisk låt som låter extremt mycket Coldplay, vet inte varför. Avslutar "X&Y" alldeles lysande.

5. A Message

Älskar melodin och refrängen. Bara en i mängden av bra Coldplay låtar, men som ändå hamnar i en egen kategori.

6. See You Soon

En b-sida som, tro det eller ej, aldrig fick plats på någon fullängdare. Fruktansvärt tråkigt, tycker jag. Den här kunde lika gärna fått blivit singel.

7. Don't Panic

"We live in a beatiful world" Räcker så.

8. Sparks

Ibland lyser den allra starkast på "Parachutes" men ibland inte. En humörlåt.

9. The Scientist

Den här videon är så målande och perfekt. Låten är en ganska så seg historia men jag återkommer hela tiden till videon, där just den lyfter låten. Måste vara ganska så mäktig, live.

10. High Speed

En ganska så otypisk Coldplay dänga. Krossar allt motstånd och lämnar ingen oberörd. Magiskt!

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

hur kan inte clocks få en plats på listan?

9:08 em  
Blogger blablablablabla said...

för att du är anonym.

9:37 em  
Anonymous Anonym said...

men muu..måste man ha ett namn eller känna dig för att kunna diskutera en simpel fråga?

9:46 em  
Blogger blablablablabla said...

nej, men ett namn, ja.

"clocks" är en uttjatad låt, som enbart är bra i början.

så till den egentliga frågan: vem är du?

11:13 em  

Skicka en kommentar

<< Home